2013. november 29., péntek

Olvasni, vagy nem olvasni?

Olvasni, olvasni, olvasni!!! Mindenki tudja mennyire fontos, hogy sokat olvassunk. Vagy mégse? Tudni talán tudja, de esetleg utálja. No persze szigorúan csak titokban. ;-)
Mielőtt a sok olvasás megfeküdné a gyomrunkat, ajánlatos lenne elgondolkozni, miért is nem szeretünk olvasni.
Hajlamos vagyok, időnként akár a meggyőződéseim ellenére is :-(, mások kedvében járni, most azonban mégse... Úgy döntöttem nem erőltetem gyermekeimnek az olvasást. Igen, jól sejted, én sem vagyok könyvmoly.  Vagyis olvasunk mindennap, csak lehet, hogy nem az elvárásoknak korosztálynak megfelelő könyveket. Mert olvasni szerintem is jó, érdekes, izgalmas, szórakoztató! Hacsak,... De ki gondolná, hogy a zöldbab főzeléket úgy szerettesse meg a valakivel, hogy lenyom belőle 2 kg-t a torkán. Brrrr. Mindenesetre én nem gondolom. Nem tűnik kecsegtető megoldásnak. Ezért aztán mi kisebb falatkákkal haladunk, a nagy falatokat csak turmixolva fogyasztjuk, azaz hangoskönyvet hallgatunk itthon. Most Arany János: Toldi az aktualitás. A címre kattintva ti is élvezhetitek a felolvasást.

Mindenképp érdemes felkeresni az oldalt, a Toldin kívül, még számos könyvet (több mint 200-at) tartalmaz az e-könyvtár, többek között a Bibliát, meséket, ráadásul a legtöbb kötelező olvasmány letölthető, vagy on-line meghallgatható. Ha a gyermeked nem szeret olvasni, ez egy jó alternatíva lehet számotokra, vagy színesebbé teheted vele a napotokat és még be sem rekedsz.

Arany János: Toldi

Itt jegyezném meg, hogy ha nem szeret valaki olvasni, annak gyakran az az oka, hogy nem tud. Ne értsetek félre, sokszor ezt nem is lehet észrevenni, mert (a gyerek) megtanulhat kompenzálni. Tegyél egy próbát vele úgy, hogy begépelsz pár sor halandzsa vagy idegen nyelvű szöveget, és próbálja meg hangosan felolvasni neked. Ha összefolynak a sorok, vagy sort téveszt, vagy keveri a betűket, kihagy betűket, szótagokat, stb. akkor érdemes utána járni, hogy mi lehet ennek az oka. Néha nagyon egyszerű megoldásokkal lehet segíteni gyermekünknek (magunknak?). Tornával, speciális feladatok elvégeztetésével, hallás, látás vizsgálattal, stb. Például tudtátok, hogy bizonyos szemproblémák (sortévesztés,...) kiküszöbölhetők egy egyszerű színes fólia segítségével? Erről itt olvashatsz bővebben magyarul.
Nem vagyok szakértő, csupán érintett. Ez a saját véleményem, illetve tapasztalatom ami nem feltétlenül egyezik máséval, vagy a közfelfogással. Valahogy majd megbirkózom ezzel a problémával is. ;-)

Ha van kérdésed szívesen válaszolok. Hagyj itt egy üzenetet, vagy írj egy e-mailt!

Ui.: Amióta nem kell az általam meghatározott, a korosztálynak megfelelő, irodalom tanárral jóváhagyatott könyveket kiolvasni, minden héten elfogy egy-egy érdekes, izgalmas, szórakoztató könyv, köztük néhány teljesen kimeríti a fent említett követelményeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése