2011. november 25., péntek

Békés karácsonyi készülődés: Ajándékozás

Ajándékozás:

Keserű tapasztalat:

Fel kellett mérjem, én sosem leszek az a típus aki már októberben a Karácsonyra gondol és már a nyáron megvásárolta az ajándékokat, amik becsomagolva várják, az egyik magas polcon, hogy új gazdáikhoz kerüljenek.  Nagy a család, és bár szenvedélyes gyűjtők vagyunk, a pénztárcánk még sincs tele ;). Így a nagy család és a lapos pénztárca igen nagy motivációt jelentett számomra, hogy változtassak ajándékozási szokásainkon.

A megoldás:

A korábban vásárlással töltött idő helyett itthon maradtam, internetet böngészni és kézműveskedni. Ez számtalan előnnyel járt.

Nem kellett megszervezni, hogy mikor tudok elmenni egyedül vásárolni. Ez korábban azt jelentette, hogy az esti fektetés után, de legalábbis apa megérkezése után kezdhettem róni bevásárlási körútjaimat. Sok lehetőségem ilyenkor már nem lévén, a nagy bevásárló központokat "választottam", amik 10-ig, vagy akár éjfélig is nyitva vannak. Másik lehetőség a hétvége, ami december tájékán, már kissé zsúfolt... otthon is és az üzletekben is. Én meg már kiöregedtem a tülekedésből, tolongásból. Ahol meg nem tolonganak oda általában nem érdemes betérni. Vagy azért mert semmi nincs, vagy ugye az árak és a lapos pénztárca összeférhetetlensége miatt.
Az itthon töltött időmet jobban be tudtam osztani. Az ajándék készítésben a nagyok is szívesen besegítettek, hacsak nem kellett késő estig tanulniuk.
Természetesen könnyen, gyorsan elkészíthető és nem utolsó sorban, pénztárca kímélő ajándékokat kerestem.

Néhány ötlet, ha nem akarsz a gép mellett éjszakázni, de szívesen készítenél házilag néhány dolgot ami mutatós és könnyen elkészíthető egy kevés kézügyességgel:

Gyorsan elkészíthetünk szinte bármilyen "kevert süteményt" aminek a száraz hozzávalóit pl. befőttes üvegbe rétegezzük. Fontos, hogy legyenek benne egymástól elütő színek pl. liszt, cukor - fehér; barna cukor, dió - barna; mák - fekete... A maradék hozzávalót és a receptet egy szép papíron mellékeljük. Ha nem akarod törni a fejed itt egy csokis süti recept.

Ez a fürdőbomba nagy sikert aratott minden gyereknél. Én régi muffin sütőformákban készítettem és gyurmás doboz tetejével mintáztam, de bármibe, akár homokozó formákba is tehetjük.

1 csésze szódabikarbóna (kb.180g, gyógyszertárban kapható nagyobb mennyiségben)
1/2 csésze citromsav (kb.110g, gyógyszertárban kapható 100g-os kiszerelésben)
1/2 csésze kukoricakeményítő (a keményítő fele 1/4 csésze rizsliszttel is helyettesíthető, én így készítettem)
kevés (kb.1ek.) bármilyen olaj
pici (1/2ek.) méz
pár csepp ételfesték (én 20-at tettem bele)
néhány csepp illóolaj (már 4-5 csepptől is kellemes illata lesz).

Az ételfestéket a keményítőhöz keverjük, és nedves kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat egy tálban, vigyázva, hogy ne pezsegjen el. Formákba rakjuk és éjszakára félretesszük száradni. Radiátoron, vagy a meleg konyhában érdemes tartani. Másnap óvatosan kikocogtatjuk a formákból  és kész.
Csomagolásra rengeteg ötletet találsz többek között itt .

És Jézusnak mit adsz a születésnapjára?
Békés készülődést!
(folyt. köv.)



1 megjegyzés: